Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Hakkımda

Psikolog Reyhan Erdem Yılmaz

2017 yılında Beykent Üniversitesinden mezun oldum. Eğitim hayatım devam ederken Aydın devlet hastanesinde staj yaptım klinik gözlem fırsatım oldu. Aynı zamanda Aydın belediyesinin sosyal sorumluluk projesi kapsamında şizofreni tanısı alan bireylerle sanat terapisi gruplarına katılım sağladım. Rehabilitasyon merkezinde staj ve Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında down sendromlu çocuklarla çalışma imkanım oldu. İnsana yapılan her iyileştirici temasa kıymet veren biriyim. Küçük dokunuşların büyük gelişimler göstereceğine inanıyorum. 2019 yılında MEB e bağlı aile danışmanlığı programını tamamlayarak aile danışmanı unvanını kazandım. 2020 yılında özel bir kreşte (Karabağlar Gökyüzü bahçesi ) danışmanlık verdim. Bu süreçte çocuklar ve aileleriyle çalışma fırsatım oldu. Seminerler ve psiko eğitimler verdim. Lisans eğitimim bittikten sonra çeşitli eğitimler almaya devam ettim.
Merak Edilenler

Sık Sorulan Sorular

1- Psikolog/Klinik Psikolog Kimdir? +

Üniversitelerde 4 yıllık psikoloji lisans eğitimini tamamlamış kişilere ‘psikolog’ denmektedir. Psikoloji lisans eğitiminin ardından bir yüksek öğretim enstitüsünde klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlayan kişilere ise ‘uzman klinik psikolog’ unvanı verilmektedir

2- Ne Zaman ve Neden Bir Uzmana Başvurmalıyım? +

Herkes hayatının bazı dönemlerinde çeşitli zorluklarla karşılaşır. Yaşanılan zorluklar hayatınızın günlük akışını bozmaya başladığında, ilişkilerinizde veya işlevselliğinizde olumsuz sonuçlar meydana getirdiğinde, kendinizi mutsuz veya kötü hissettiğinizde, problemleriniz konusunda bir çıkış yolu bulamadığınızı düşündüğünüzde, hayat kalitenizi düşürdüğünde, iş veriminizi azalttığında vb. birçok durumda bir uzmana başvurabilirsiniz. Uzman desteği almak bu tip olumsuz gelişmelerin kişilerin üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve kişilere bu tip durumlarla baş edebilme becerisi kazandırmak için tercih edilebilir bir yoldur.

3- Psikologlar İlaç Yazar Mı? +

Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir. İlaç psikiyatristler tarafından yazılmaktadır.

4- Görüşmeye Gelmeden Önce Randevu Almam Gerekir Mi? +

Görüşmeler randevu sistemiyle gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden gelmeden önce randevu oluşturmanız gerekmektedir.

5- Bir Seans Ne Kadar Sürer? +

Bir görüşme ortalama 50 dakika civarında sürmektedir. Ancak duruma göre küçük değişikler olabilmektedir.

6- Psikoloğa Kaç Seans Gitmeliyim? +

Görüşmelere ne kadar devam edeceğiniz hem yardım almak istediğiniz konuya hem de size göre değişmektedir. Bu durum danışmanınız ve sizin aranızdaki sürece göre şekillenecektir. Görüşmeler 3-4 seansta sonlandırılabileceği gibi 8-10 seans ya da bir yıl ve üzeri de sürebilmektedir. Süre sizin ihtiyacınıza bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tam bir seans sayısı verilememektedir.

7- Psikoloğa Başvurmam İçin Hasta Olmam Gerekir Mi? +

Hayır, gerekmez. Herkes kendisini zaman zaman kaygılı, mutsuz, stresli, çaresiz vb. hissedebilir. Bu oldukça normaldir. Böyle durumlarda yardım aramak ve uzman birinden profesyonel destek almak herkes için normal ve doğal bir ihtiyaçtır. Destek almak kişilerin hasta olduğunun göstergesi değildir. Sıkıntılarınızın farkında olmak ve bu konuda çözüm aramak, destek almak için oldukça geçerli ve yeterli bir sebeptir.

8- Psikoterapi Süreci Nedir ve Nasıl İlerler? +

Psikoterapi, kişinin yaşadığı problemlerin tanımlandığı, bu problemin ortaya çıkışındaki etkenlerin neler olduğunun incelendiği ve konuşulduğu sonrasında duygu-düşünce-davranış sisteminde değişiklik sağlayarak problemlerin sağaltımına yönelik kullanılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış müdahalelerin tümüne denmektedir. Danışman ile danışan arasında geçen, işbirliğine ve güvene dayalı bir süreçtir. Süreç, danışanın ihtiyaç, beklenti ve hedeflerine göre şekillenmektedir. Amaç ise kişileri günlük yaşamda da destekleyen ve yaşam kalitelerini korumayı ve arttırmayı hedefleyen bir çalışma ortaya koymaktır.

9- Psikologlar Danışanlarına Nasıl Yaklaşır? +

Süreç boyunca danışman ve danışanın karşılıklı etkileşimi ile var olan öğrenme ve dönüşüm sürecidir. Sanılanın aksine danışanlara akıl veya tavsiye verilmez. Amaç; sorunlara veya olaylara yakından bakmak, farklı bir bakış açısı kazandırmak olanları yeniden anlamlandırmak. Kısacası bir içe bakış ve farkındalık sağlamaktır. Davranışlarınız, düşünceleriniz, duygularınız yargılanmaz. Tarafsız ve yargısız bir yaklaşımla sizi dinler., sorun alanları tespit edilir, bu alanlar farklı bir bakış açısıyla değerlendirilir ve bu konu hakkında neler yapılabileceği konusunda yol haritası belirlenerek bir yolculuğa çıkılır.

Have a question?